Λαογραφικό Μουσείο Μελιγγών

Λαογραφικό Μουσείο Μελιγγών

Το Λαογραφικό Μουσείο Μελιγγών "Αφοί ΠΕΤΡΟΥ", που ξεκίνησε το 1986 σαν μια προσπάθεια διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, ιδρύθηκε το 1994 και στεγάζεται στους κάτω ορόφους του σχολείου του χωριού, το οποίο βρίσκεται κάτω από την πλατεία του χωριού και την εκκλησία της Παναγίας της Θεοτόκου. Τα εκθέματα, τα οποία είναι δωρεές χωριανών, είναι τοποθετημένα σε 5 αίθουσες και είναι καταγεγραμμένα. Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά είδη που μας δείχνουν τον τρόπο ζωής των χωριανών μας πριν μερικά χρόνια, τα έθιμα που είχαν τότε, καθώς και τα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν σε κάθε εργασία τους στο χωριό.

Λαογραφικό Μουσείο Μελιγγών

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εγχείρημα για τη δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου Μελιγγών (Λ.Μ.Μ.) πήρε σάρκα και οστά χάρις σε μερικούς ανθρώπους του χωριού και ιδιαίτερα σε έναν, τον Θεοχάρη (Χάρη) Σακκά, μετανάστη για δεκαετίες στο Βέλγιο, που την τελευταία περίοδο της ζωής του, επαναπατριζόμενος στον τόπο του, το χωριό του, προσέφερε όσο κανείς άλλος στο Λ.Μ.Μ. Ένα επίσης μεγάλο ευχαριστώ αξίζουν όλοι οι κάτοικοι του χωριού Μελιγγοί Δωδώνης που βοήθησαν και βοηθάν στο να εμπλουτιστεί το Λαογραφικό Μουσείο Μελιγγών με νέα εκθέματα, αλλά και σε όσους φροντίζουν ώστε να διατηρείται και να ανοίγει τις πόρτες του στους επισκέπτες.

Λαογραφικό Μουσείο Μελιγγών

  

 

Επειδή τα έσοδα του μουσείου είναι πενιχρά (δωρεάν είσοδος, περιορισμένες χορηγίες χωριανών και φίλων, έρανοι χωριανών, περιστασιακή χρηματοδότηση από Δήμο Δωδώνης, κ.ά.) η Αδελφότητα Απανταχού Μελιγγιωτών (www.meliggoi.gr), που διαχειρίζεται το μουσείο, αδυνατεί να υποστηρίξει την σταθερή λειτουργία και άνοιγμα του μουσείου στο κοινό και τους επισκέπτες του.

Λαογραφικό Μουσείο Μελιγγών

Ως εκ τούτου, και επειδή δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες και μέρες για επίσκεψη στο μουσείο, οι επισκέπτες (τάξεις μαθητών και σχολεία, ομάδες επισκεπτών ή και μεμονωμένοι επισκέπτες) θα πρέπει είτε να τηλεφωνούν στο 26510 82065 ή 6944476753 (κ. Παππάς) είτε να στέλνουν email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Χρήσιμες Συνδέσεις

Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Διαύγεια
Περιφέρεια Ηπείρου
ΚΕΠ
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Διαύγεια
Περιφέρεια Ηπείρου
ΚΕΠ
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
MileSTONES
INT HERIT
Αμφικτυονία Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων
Δωδώνη το μαντείο των ήχων
Δίκτυο Πόλεων
Βιώσιμη Πόλη
Λεξικό Ιδίωμα
Νάϊος Δρόμος

Copyright © 2018 Δήμος Δωδώνης
Designed by PlanTech