Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2017 04:57

Ημερίδα για τους νέους αγρότες

"Παράθυρο" στην ανασυγκρότηση της υπαίθρου και την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα αποτελεί η αξιοποίηση των κονδυλίων του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Με τη νέα πρόσκληση για την ενίσχυση των νέων αγροτών, που ετοιμάζει η Περιφέρεια Ηπείρου, σκοπός είναι να ενισχυθούν στην περιοχή 500 παραγωγοί και κτηνοτρόφοι που θέλουν να επενδύσουν στον πρωτογενή τομέα.

Οι λεπτομέρειες του προγράμματος αναλύθηκαν στην ημερίδα που έγινε σήμερα στο Δημαρχείο Δωδώνης και είχε ως κεντρικό θέμα "Νέοι Αγρότες- Υποδομές στα ορεινά βοσκοτόπια".

Η ημερίδα έγινε από την Περιφέρεια Ηπείρου και την Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων σε συνεργασία με τον Δήμο Δωδώνης, στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης για την αποτελεσματική αξιοποίηση των κονδυλίων.

Ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, στον χαιρετισμό του, επεσήμανε ότι η ενημέρωση είναι το πλέον χρήσιμο εφόδιο για τους ανθρώπους της υπαίθρου και υπογράμμισε την ανάγκη ενργοποίησης των νέων ώστε να επενδύσουν στον πρωτογενή τομέα.

"Ο Δήμος είναι και θα είναι στο πλευρό όλων όσων θελήσουν να ασχοληθούν με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Έχουμε δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον και την στήριξη εκμισθώνοντας δημοτικές εκτάσεις σε κατοίκους που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον πρωτογενή τομέα. Θα βοηθήσουμε όπου απαιτηθεί και θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια βελτιώνοντας από την πλευρά μας και τις υποδομές", σημείωσε.

Τις γενικές κατευθύνσεις του προγράμματος παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, αναδεικνύοντας συνάμα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε προιόντα υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας.

Η ένταξη στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα. Στη συνέχεια δίνεται η δυνατότητα για περαιτέρω στήριξη κι ανάπτυξη μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης Φυτικής ή Ζωικής Παραγωγής.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε εκτενώς στα οφέλη που έχουν προκύψει μέσα από την συμμετοχή της Ηπείρου σε διεθνείς εκθέσεις, όπου προβάλλονται τα προιόντα της περιοχής ενώ συχνά δίνουν το παρόν και οι παραγωγοί, έχοντας έτσι την δυνατότητα να συνάψουν απευθείας συμφωνίες.

"Όλοι μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο για να υπερασπιστούμε τα προιόντα μας. Αρκεί να καταλάβουμε ότι κανένας πλέον δεν ζει με επιδοτήσεις ή δανεικά και χρειάζεται να δουλέψει σκληρά", υπογράμμισε ο κ. Καχριμάνης.

Ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Θωμάς Αλεξίου παρουσίασε αναλυτικά τα κριτήρια ένταξης, το ύψος επιδότησης και τις προϋποθέσεις της  Δεύτερης πρόσκλησης-εγκατάστασης νέων γεωργών και του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020.

Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με την  προϊσταμένη της περιφερειακής διεύθυνσης Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε Χαριτίνη Παπαθανασίου που ανέπτυξε τις λεπτομέρειες για τα  Βοσκοτόπια και την επιλεξιμότητα που συνδέεται άμεσα με τις επιδοτήσεις.

Αξιοσημείωτη είναι η μαζική συμμετοχή κτηνοτρόφων του Δήμου Δωδώνης και προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων. 

Χρήσιμες Συνδέσεις

Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Διαύγεια
Περιφέρεια Ηπείρου
ΚΕΠ
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Διαύγεια
Περιφέρεια Ηπείρου
ΚΕΠ
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
MileSTONES
INT HERIT
Αμφικτυονία Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων
Δωδώνη το μαντείο των ήχων
Δίκτυο Πόλεων
Βιώσιμη Πόλη
Λεξικό Ιδίωμα
Νάϊος Δρόμος

Copyright © 2018 Δήμος Δωδώνης
Designed by PlanTech