• Αρχική
  • Ενημέρωση
  • Ανακοινώσεις
  • Νέα - Δελτία Τύπου
  • Δελτίο Τύπου αναφορικά με τη μετονομασία της Τ.Κ. Πλατανίων σε Τ.Κ. Τσεριτσάνων - συνεδρίαση Συμβουλίου Τοπωνυμιών 25.01.2019
Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2019 19:01

Δελτίο Τύπου αναφορικά με τη μετονομασία της Τ.Κ. Πλατανίων σε Τ.Κ. Τσεριτσάνων - συνεδρίαση Συμβουλίου Τοπωνυμιών 25.01.2019

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Τοπωνυμιών, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου στο Υπουργείο Εσωτερικών, εγκρίθηκε ομόφωνα η επαναφορά του ιστορικού ονόματος «Τσερίτσανα».

            Εξήντα πέντε χρόνια μετά τη μετονομασία των Τσεριτσάνων σε Πλατάνια, το Συμβούλιο Τοπωνυμιών ενέκρινε το αίτημα που κατατέθηκε με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δωδώνης, τον περασμένο Ιούλιο, και αποτέλεσε το όγδοο κατά σειρά αίτημα μετονομασίας.

            Στο Υπόμνημα του Δημάρχου Δωδώνης, Χρήστου Ντακαλέτση, ενσωματώθηκε η επιχειρηματολογία όλων των προηγούμενων ετών και προστέθηκαν καίριες βιβλιογραφικές και αρχειακές πηγές. Τα νεοεισαχθέντα στοιχεία ανέδειξαν την ιστορικότητα του τόπου, μέσα από παραπομπές που αποδεικνύουν την παρουσία των Τσεριτσάνων στο Έπος του Σουλίου, στους απελευθερωτικούς αγώνες των Ιωαννίνων, στη Γερμανική κατοχή, στη λαϊκή παράδοση και στη σύγχρονη εποχή.

            Ο σχετικός φάκελος υποστήριξης του αιτήματος μετονομασίας περιελάμβανε τόσο το Υπόμνημα του Δημάρχου, με τα ανάλογα ιστορικά στοιχεία και την επιχειρηματολογία, όσο και τις βιβλιογραφικές και αρχειακές πηγές που στοιχειοθετούσαν κάθε παρατιθέμενη πληροφορία.

            Μάλιστα, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Προεδρεύων του Συμβουλίου Τοπωνυμιών, κ. Κωνσταντίνος Πουλάκης, συνεχάρη θερμά τον κ. Ντακαλέτση για τη μορφή, τη δομή και το περιεχόμενο του κατατιθέμενου φακέλου, χαρακτηρίζοντάς τον ως πρότυπο διεκδίκησης μετονομασίας.

            Επιπρόσθετα, κομβικής σημασίας αποδείχθηκε η παράθεση στοιχείων που προέρχονται από τα Αρχεία του Υπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, της Τοπογραφικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Γεωργίας και του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Σύμφωνα με τα προαναφερθέντα αρχειακά τεκμήρια, οι Γερμανικές δυνάμεις κατέστρεψαν ολοσχερώς τις κατοικίες των Τσεριτσάνων, σε ποσοστό που προσεγγίζει το 80%. Στη βάση αυτής της πληροφορίας, ο Δήμαρχος Δωδώνης υποστήριξε ότι η επαναφορά του παλιού ονόματος θα δώσει τη δυνατότητα στο χωριό ακόμη και να διεκδικήσει τον χαρακτηρισμό του ως «μαρτυρικό».

            Παράλληλα, το αίτημα μετονομασίας υποστήριξε με την εισήγηση και τη φυσική του παρουσία και ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Γεώργιος Καψάλης.

            Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμαρχος Δωδώνης, κ. Χρήστος Ντακαλέτσης, ευχαριστεί δημόσια τον κ. Γεώργιο Καψάλη για τη σημαντική αρωγή του στην προσπάθεια του Δήμου όπως, επίσης, τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Συμβουλίου Τοπωνυμιών που αφουγκράστηκαν το δίκαιο του αιτήματος και ομόφωνα επέστρεψαν στον τόπο την ιστορική του ταυτότητα.

Χρήσιμες Συνδέσεις

Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Διαύγεια
Περιφέρεια Ηπείρου
ΚΕΠ
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Διαύγεια
Περιφέρεια Ηπείρου
ΚΕΠ
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
MileSTONES
INT HERIT
Αμφικτυονία Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων
Δωδώνη το μαντείο των ήχων
Δίκτυο Πόλεων
Βιώσιμη Πόλη
Λεξικό Ιδίωμα
Νάϊος Δρόμος

Copyright © 2018 Δήμος Δωδώνης
Designed by PlanTech