Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2018 06:03

Συνεχίζονται οι συναντήσεις της τοπικής ομάδας URBACT

Με την επεξεργασία σημαντικών κι αξιόλογων προτάσεων που αποσκοπούν στην προβολή και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης αλλά και των υπολοίπων σημαντικών μνημείων της περιοχής, συνεχίζονται οι συναντήσεις της Τοπικής Ομάδας του έργου "ΙΝΤ-HERIT" που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα URBACT III.

Η Τοπική Ομάδα με την ολοκλήρωση όλων των συναντήσεων θα έχει επεξεργαστεί ένα πλήρες σχέδιο που θα συνδυάζει την προβολή των μνημείων, την αειφόρο ανάπτυξη και την προσέλκυση επισκεπτών.

Η πρώτη συνάντηση της Τοπικής Ομάδας που συγκροτήθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο και ακολούθησαν άλλες δύο τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Στις δύο τελευταίες τα μέλη της ομάδας ενημερώθηκαν για τα πορίσματα και τις προτάσεις των εταίρων και των εμπειρογνωμόνων του προγράμματος μετά την συνάντηση που έγινε στο Κορτρέικ του Βελγίου και στο Άρμαγκ της Ιρλανδίας.

Το δίκτυο INT-HERIT φέρνει εννέα μικρές και μεσαίες πόλεις (με πληθυσμό από 10.000 έως 65.000 κατοίκους) γύρω από τον κοινό στόχο της αναβίωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς με στρατηγική ολοκληρωμένου χαρακτήρα και με συμμετοχική προσέγγιση. Στόχος είναι οι πόλεις αυτές να γίνουν ελκυστικά μέρη όπου θα μπορεί κάποιος να ζήσει, να εργαστεί και να επισκεφθεί.

Εκτός από τον Δήμο Δωδώνης, στο ίδιο δίκτυο μετέχουν: Baena από την Ισπανία, Mantova από την Ιταλία, Intercommunale Leiedal από το Βέλγιο, Espinho από την Πορτογαλία, Alba Iulia από τη Ρουμανία, Sigulda από τη Λετονία, Cahors από την Γαλλία και Armagh από την Ιρλανδία.

Η διακρατική συνεργασία αναπτύσσεται σε δύο φάσεις. Η πρώτη έχει διάρκεια έξι μηνών αφορούσε όλες τις δράσεις προετοιμασίας και ήδη έχει ολοκληρωθεί.

Η δεύτερη, με διάρκεια δύο χρόνια, βρίσκεται σε εξέλιξη και περιλαμβάνει την εκπόνηση επιχειρησιακού πλαισίου και σχεδίου δράσης για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ανάπτυξη του τουρισμού.