Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2018 16:23

Από τις εκδηλώσεις στα Τσερίτσανα

Από τα Τσερίτσανα, εκεί όπου οι «Άντρισσες» γυναίκες της περιοχής, έγραψαν την δική τους σελίδα το 1912-13 ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για τα Ελευθέρια των Ιωαννίνων. Τις γυναίκες που αψήφησαν τους κινδύνους και συνέχισαν την παράδοση που χρόνια πριν είχε γράψει το Σούλι, τίμησαν ο Δήμος Δωδώνης σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τσεριτσάνων.

Το 1913 οι γυναίκες από τα Τσερίτσανα, σκαρφάλωσαν στα βουνά της Ολύτσικας, για να μεταφέρουν κανόνια και πολεμοφόδια, όταν ο Ελληνικός Στρατός, έδινε την κρίσιμη μάχη για να πέσει η Μανωλιάσα και το Μπιζάνι.

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια η κ. Μάρθα Παπαδοπούλου Διευθύντρια των ΓΑΚ Ιωαννίνων – Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της εποχής και στην καταγραφή τους τόσο στον τύπο όσο και σε άλλες πηγές.

Αμέσως μετά την ομιλία, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Γυναικών, εκεί όπου βρίσκονται και δύο κανόνια, ενθύμια της μάχης και της νίκης.

Στεφάνια κατέθεσαν, ο δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Παντελής Κολόκας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Γιώργος Καψάλης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κώστας Παππάς, εκπρόσωποι του Στρατού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, Συλλόγων και φορέων.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τα εγκαίνια της έκθεσης λιθογραφίας, με έργα από το αρχείο του Ιδρύματος Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή. Πρόκειται για «λιθογραφικό χρονικό» των Βαλκανικών Πολέμων και της απελευθέρωσης της πόλης των Ιωαννίνων το οποίο εκτίθεται στην αίθουσα του πρώην δημοτικού σχολείου του χωριού.

Χρήσιμες Συνδέσεις

Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Διαύγεια
Περιφέρεια Ηπείρου
ΚΕΠ
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Διαύγεια
Περιφέρεια Ηπείρου
ΚΕΠ
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
MileSTONES
INT HERIT
Αμφικτυονία Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων
Δωδώνη το μαντείο των ήχων
Δίκτυο Πόλεων
Βιώσιμη Πόλη
Λεξικό Ιδίωμα
Νάϊος Δρόμος

Copyright © 2018 Δήμος Δωδώνης
Designed by PlanTech