• Αρχική
  • Ενημέρωση
  • Ανακοινώσεις
  • Νέα - Δελτία Τύπου
  • Από τα εγκαίνια της έκθεσης "Το Μαντείο των Ήχων" στο Μουσείο Ακρόπολης
Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2016 05:15

Από τα εγκαίνια της έκθεσης "Το Μαντείο των Ήχων" στο Μουσείο Ακρόπολης

Ως μία μοναδική ευκαιρία προβολής της περιοχής, χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, την έκθεση που εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Ακρόπολης και είναι αφιερωμένη στο "Μαντείο των ήχων", στο αρχαιότερο ελληνικό μαντείο.

Ο Δήμαρχος στο χαιρετισμό του, εξήρε την συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Μουσείου και τόνισε ότι παρέχει μία μεγάλη δυνατότητα ανάδειξης της Αρχαίας Δωδώνης και της ιστορίας της περιοχής. Η Δωδώνη άλλωστε αποτελεί τον κορυφαίο προορισμό για το Νομό Ιωαννίνων και την Ήπειρο.

Με την ευκαιρία αυτή, μετέφερε το πάγιο αίτημα των Δωδωναίων για τον επαναπατρισμό ευρημάτων που είτε βρίσκονται αναξιοποίητα στους χώρους του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών, είτε φιλοξενούνται σε διάφορα μουσεία του εξωτερικού.

"Πρόκειται για ένα κομμάτι από τον πλούτο της περιοχής. Για ένα κομμάτι από την ιστορία και τον πολιτισμό της Δωδώνης και θεωρούμε ότι θα πρέπει να επιστραφούν εκεί όπου ανήκουν", υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος έθεσε το αίτημα της ίδρυσης και λειτουργίας Μουσείου στην Δωδώνη, το οποίο θα εξετάσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Κατά την σύντομη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, ο δήμαρχος επανέφερε το ζήτημα ένταξης της Αρχαίας Δωδώνης στον παγκόσμιο κατάλογο της Unesco, ζήτημα που αποτελεί προτεραιότητα και για το Υπουργείο.

Ο κ. Ντακαλέτσης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Μουσείου Ακρόπολης Δημήτρη Παντερμαλή για την προβολή της Δωδώνης. Ο κ. Παντερμαλής έκανε γνωστό ότι το Μουσείο θα παραχωρήσει το ψηφιακό υλικό που πλαισιώνει την έκθεση, ώστε να αξιοποιηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και από τον Δήμο Δωδώνης, πρόταση με την οποία συμφώνησε και ο Διευθυντής της Εφορείας Κωνσταντίνος Σουέρεφ.

Πρόκειται για υλικό που αφορά στον αρχαιολογικό χώρο, τα μνημεία της Δωδώνης και σε ενδεικτικά αντικείμενα της Συλλογής Καραπάνου και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων. 

Χρήσιμες Συνδέσεις

Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Διαύγεια
Περιφέρεια Ηπείρου
ΚΕΠ
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Διαύγεια
Περιφέρεια Ηπείρου
ΚΕΠ
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
MileSTONES
INT HERIT
Αμφικτυονία Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων
Δωδώνη το μαντείο των ήχων
Δίκτυο Πόλεων
Βιώσιμη Πόλη
Λεξικό Ιδίωμα
Νάϊος Δρόμος

Copyright © 2018 Δήμος Δωδώνης
Designed by PlanTech