Δήμος Δωδώνης

Δημος Δωδωνης
 

Γρήγορο ίντερνετ αποκτούν 76 οικισμοί του Δήμου Δωδώνης, με την ολοκλήρωση του έργου Rural Broadband που αφορούσε στην ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών.

Το έργο είχε αναλάβει πριν από δύο χρόνια ο ΟΤΕ με σκοπό την χονδρική διάθεση ευρυζωνικών υπηρεσιών σε παρόχους λιανικής.

Ο Διευθυντής της ΟΤΕ RURAL NORTH Γιώργος Σταθόπουλος, με επιστολή του προς τον Δήμαρχο Δωδώνης Χρήστο Ντακαλέτση, ευχαριστεί το Δήμο για την συνεργασία που υπήρξε προκειμένου να επιτευχθεί η ταχύτερη ολοκλήρωση του έργου και τονίζει ότι τα οφέλη απ' αυτό θα συμβάλουν στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Οι νέες ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων, που είναι πλέον διαθέσιμες, αναμένεται να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών και να στηρίξουν την τοπική επιχειρηματικότητα.

Τις δυνατότητες αυτές θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει και ο Δήμος προκειμένου να αντιμετωπιστούν σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με την κάλυψη των αγροτικών ιατρείων και την συνταγογράφηση, παρότι δεν πρόκειται για αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι 76 οικισμοί που καλύπτονται πλέον από γρήγορο ίντερνετ είναι οι ακόλουθοι:

1. Ραψαίοι

2. Αβγό

3. Αγία Κυριακή

4. Αγία Τριάς

5. Άγιος Χριστόφορος

6. Βαρλαάμ

7. Βασαίικα

8. Βουλιάστα

9. Επισκοπικό

10. Θεριακήσι

11. Καννέτα

12. Κάτω Κρυφοβό

13. Κουκλέσι

14. Κρυφοβό

15. Λαγκιώτισσα

16. Μελιά

17. Μυροδάφνη

18. Πεστά

19. Ποταμιά

20. Ραβένια

21. Σερβιανά

22. Σκλίβανη

23. Σταυρός

24. Ταξιάρχης

25. Τέροβον

26. Χάνι Τερόβου

27. Γεωργάνοι

28. Σεριζιανά

29. Αλεποχώρι

30. Άρδοσις

31. Βαδίστρα

32. Βαργιάδες

33. Έλαφος

34. Κάμπος

35. Λεπάδι

36. Λιβάδι

37. Μονόδενδρο

38. Μπάλας

39. Μπεστιά

40. Παλαιοχώρι

41. Πεντόλακκος

42. Ρωμανός

43. Σμυρτιά

44. Συκέαι

45. Μελιγγοί

46. Αγία Αναστασία

47. Αγία Τριάς

49. Δραμεσιοί

50. Δωδώνη

51. Δωδωνούπολη

52. Ελευθεροχώρι

53. Κωστάνιανη

54. Μαντείο

55. Πολύγυρος

56. Ψήνα

57. Βαλανιδιά

58. Άγιος Ανδρέας

59. Άγιος Νικόλαος

60. Ανθοχώρι

61. Αρτοπούλα

62. Δομολεσσά

63. Ζωτικό

64. Κακόλακκος

65. Καταμάχη

66. Κάτω Ασπροχώρι

67. Κάτω Ζωτικόν

68. Κάτω Λίππα

69. Κουμαριά

70. Μικροχώρι

71. Παλιουρή

72. Παρδαλίτσα

73. Πηλογρανίτσα

74. Πλατάνια

75. Σενίκο

76. Τύρια

Αρκετά είναι τα προβλήματα που άφησε στον Δήμο Δωδώνης, το τελευταίο κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή.

Καταπτώσεις, κατολισθήσεις και καθιζήσεις καταγράφονται σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου, επαρχιακού και δημοτικού ενώ δύσκολη παραμένει η κατάσταση για τους παραποτάμιους οικισμούς στον Λούρο και τον Αχέροντα.

Μάλιστα σε ορισμένα σημεία, με πλέον χαρακτηριστικά στο Κουκλέσι και την Μουσιωτίτσα, παρασύρθηκαν πεζογέφυρες που ένωναν οικισμούς.

Στο λεκανοπέδιο (Δημοτική Ενότητα Αγίου Δημητρίου) καταγράφηκαν αρκετά πλημμυρικά φαινόμενα που οφείλονται και στην διέλευση της Ιόνιας Οδού.

Σε δύο τοπικές κοινότητες (Κρυφοβό και Μουσιωτίτσα) παρασύρθηκαν δίκτυα ύδρευσης από κατολισθήσεις που σημειώθηκαν.

Σημαντικές είναι οι ζημιές που έχουν καταγραφεί στην Δημοτική Ενότητα Σελλών από κατολισθήσεις που για μία ακόμη φορά έπληξαν το οδικό δίκτυο.

Και σήμερα, μηχανήματα του Δήμου αλλά και ιδιωτικά δουλεύουν ασταμάτητα προκειμένου να αποκαταστήσουν την βατότητα σε κρίσιμα σημεία του οδικού δικτύου.

Ο Δήμος Δωδώνης ήδη έχει απευθύνει έγγραφο προς το Υπουργείο Υποδομών ζητώντας την επιτάχυνση των έργων που προγραμματίζονται για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων, ειδικά στο τμήμα του λεκανοπεδίου.

Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2017 11:20

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων ΣΜΕ1/2017

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων ΣΜΕ1/2017 (Συνημμένος πίνακας) 

Την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά δύο ( 2 ) ατόμων (ΔΕ Χειριστών Μηχανημάτων Έργων (JCB) & ΔΕ Χειριστών Μηχανημάτων Έργων (Γκρέϊντερ) για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών του Δήμου Δωδώνης, που εδρεύει στην Αγία Κυριακή και συγκεκριμένα του εξής, ανά υπηρεσία, έδρα, ειδικότητα και διάρκεια σύμβασης, αριθμού ατόμων (βλ. ΠΙΝΑΚΑ Α), με τα αντίστοιχα απαιτούμενα (τυπικά και τυχόν πρόσθετα) προσόντα (βλ. ΠΙΝΑΚΑ Β) 

Σταθερά και χωρίς καμία αναπροσαρμογή μένουν για τρίτη χρονιά τα ανταποδοτικά τέλη και τα τέλη ύδρευσης του Δήμου Δωδώνης.

Η απόφαση ελήφθη στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μετά από εισήγηση του αντιδημάρχου Οικονομικών Γιώργου Θεοχάρη.

Σημειώνεται ότι το 2014, η Δημοτική Αρχή είχε προχωρήσει σε γενναία μείωση των τελών, τα οποία από τότε παραμένουν σταθερά παρά τις συνεχείς περικοπές πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δωδώνης, σε ειδική συνεδρίαση, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, ενέκρινε τον ισολογισμό και τον απολογισμό του προηγούμενου διαχειριστικού έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, οι έκτακτες επιχορηγήσεις του Δήμου κατά το 2016 ανήλθαν στο ένα εκατομμύριο ευρώ.

Την ίδια χρονιά ολοκληρώθηκαν έργα ύψους 700 χιλιάδων ευρώ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονταν έργα συνολικού προυπολογισμού 1,8 εκατομμυρίων.

Το ταμειακό υπόλοιπο του Δήμου φτάνει στα 2,3 εκατομμύρια.

Όπως σημείωσε στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών το 2016 ήταν μία χρονιά όπου ο Δήμος ανέδειξε το κοινωνικό του πρόσωπο, πράγμα που θα συνεχίσει να πράττει και το επόμενο διάστημα.

ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για την θετική έκβαση που είχε το αίτημα του Δήμου σχετικά με την ίδρυση Κέντρου Κοινότητας.

Ο Δήμος είχε απευθυνθεί στην Διαχειριστική Αρχή ζητώντας την ζητώντας στα πληθυσμιακά κριτήρια να λαμβάνεται υπόψιν ο de facto πληθυσμός. Το αίτημα συζητήθηκε στην τελευταία επιτροπή παρακολούθησης και έγινε αποδεκτό μετά την θετική εισήγηση του Περιφερειάρχη.

Αυτό ανοίγει τον δρόμο ώστε στην επόμενη πρόσκληση να υποβάλλει πρόταση και ο Δήμος Δωδώνης προκειμένου έτσι να δημιουργήσει μία σημαντική κοινωνική δομή.

Τέλος ο Δήμαρχος έκανε γνωστό ότι ο  Δήμος Δωδώνης αποτελεί πλέον έναν από τους εταίρους στο πρόγραμμα Ολοκληρωμένων Παρεμβάσεων για την περιοχή του μυθικού Αχέροντα.

Βασικός στόχος του προγράμματος, το οποίο είναι μεσοπρόθεσμο, έτσι όπως προσδιορίστηκε από την ΜΟΔ είναι «η βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής στηριγμένη στην ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού υψηλής ποιότητας, με σεβασμό στο ιδιαίτερο περιβάλλον της και με ανάδειξη του μοναδικού πολιτιστικού της ενδιαφέροντος».

Τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης επισκέφθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του σωματείου "Διάζωμα" Σταύρος Μπένος και συνεργάτες του, όπου ενημερώθηκε για την πορεία των έργων από τον Προιστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κωνσταντίνο Σουέρεφ, αρχαιολόγους και συντηρητές που εργάζονται ήδη στο μνημείο.

Συνάμα είχε συνεργασία με τον Δήμαρχο Δωδώνης Χρήστο Ντακαλέτση ο οποίος τον ενημέρωσε για το σύνολο των έργων και των δράσεων που υλοποιεί και προγραμματίζει ο Δήμος στην ευρύτερη περιοχή.

Στόχος είναι την ερχόμενη άνοιξη να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τα έργα αναστήλωσης στον αρχαιολογικό χώρο, ενώ στην παρούσα φάση ολοκληρώθηκαν παρεμβάσεις όπως ο βιολογικός καθαρισμός και η συμπλήρωση της αντιπυρικής προστασίας ενώ γίνονται εργασίες συντήρησης στη Δυτική Στοά και στις βαθμίδες των κερκίδων του θεάτρου.

Η αρχαία Δωδώνη αποτελεί την "ναυαρχίδα" στο πρόγραμμα των Πολιτιστικών Διαδρομών που περιλαμβάνει πέντε αρχαιολογικούς χώρους της Ηπείρου και όπως σημείωσε ο κ. Μπένος αποτελεί μία παγκόσμια καινοτομία.

"Το πρόγραμμα στηρίζεται σε μια νέα φιλοσοφία. Στη σύνδεση των μνημείων με την σύγχρονη εποχή και την καθημερινότητα των ανθρώπων. Θα μας δώσει την δυνατότητα έτσι να σμίξουν δύο μεγάλοι πολιτισμοί, ο πολιτισμός του αρχαίου κόσμου και τα μνημεία της φύσης με τον σύγχρονο πολιτισμό και την αγροδιατροφή. Αυτό είναι παγκοσμίως κάτι καινοτομικό", υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο κ. Μπένος.

Τα έργα που εκτελούνται σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο και όσα προγραμματίζονται για το προσεχές διάστημα, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ παρουσίασαν ο Προιστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κωνσταντίνος Σουέρεφ και η αρχαιολόγος Παρασκευή Γιούνη.

"Η εμπειρία και η τεχνογνωσία που διαθέτουν από την πρώτη φάση αποτελούν τα σημαντικότερα εφόδια ώστε να αναπτυχθεί γρήγορα το έργο" τόνισε ο κ. Σουέρεφ, υπογραμμίζοντας ότι η ιδέα της δικτύωσης των αρχαιολογικών χώρων μπορεί να δώσει μία ολιστική εικόνα της Ηπείρου και να αποτελέσει εφαλτήριο για πολλές άλλες δράσεις.

Ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης ευχαρίστησε τον Σταύρο Μπένο για την συνεργασία σημειώνοντας ότι το Διάζωμα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των πέντε αρχαιολογικών χώρων της Ηπείρου.

"Το έργο που γίνεται αποδεικνύει ότι η Δωδώνη ποτέ δεν εγκαταλείφθηκε και μεις, ως Δήμος, νιώθουμε την ευθύνη να συνδράμουμε με δράσεις στην ανάδειξη του χώρου και της ευρύτερης περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό εκπονήσαμε μελέτη για την ανάπλαση στις εισόδους των τοπικών κοινοτήτων Μαντείου και Δωδώνης, δίπλα  στον αρχαιολογικό χώρο, εντάξαμε στο διασυνοριακό πρόγραμμα         Interreg την δημιουργία Μουσείου Εικονικής Πραγματικότητας και θεσμοθετήσαμε το Φεστιβάλ Δωδώνης, το οποίο θα είναι αναβαθμισμένο το ερχόμενο καλοκαίρι. Εκτιμούμε δε ότι η δημιουργία και η λειτουργία αρχαιολογικού μουσείου στη Δωδώνη, πάγιο αίτημα του Δήμου μας, θα συνδράμει στην περαιτέρω ανάδειξη του χώρου. Το διεκδικούμε και πιστεύω ότι θα το πετύχουμε", τόνισε ο Δήμαρχος στις δηλώσεις του.

Ο Δήμος Δωδώνης είναι ο δεύτερος επιλαχών νικητής προορισμός, στον διαγωνισμό EDEN- Ευρωπαικοί Προορισμοοί Αριστείας, που φέτος είχε ως θέμα τον πολιτιστικό τουρισμό.

Τον διαγωνισμό πραγματοποιεί κάθε χρόνο η Ευρωπαική Επιτροπή και τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ.

Ο Δήμος Δωδώνης, είναι ο μοναδικός από την Ήπειρο, που περιλαμβάνεται στους νικητές του διαγωνισμού και θα βραβευθεί από την Ευρωπαική Επιτροπή, την άνοιξη του 2018, σε ειδική εκδήλωση μαζί με τους υπόλοιπους νικητές ενώ θα ακολουθήσει και εθνική τελετή βράβευσης.

Όπως αναφέρει στην επιστολή της προς τον Δήμαρχο Δωδώνης Χρήστο Ντακαλέτση, η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά "η Επιτροπή Αξιολόγησης  για την Ελλάδα, επέλεξε τον Δήμο Δωδώνης λόγω της πολιτιστικής αξίας των προτεινόμενων πόρων και του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος της πρότασης που είχε υποβληθεί. Το Υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, υποστηρίζει ένθερμα κάθε πρωτοβουλία που προβάλλει το ελληνικό τουριστικό προιόν με γνώμονα τον πολιτισμό και θεωρούμε ότι η διαρκής συνεργασία σας με την τοπική κοινωνία συμβάλλει καθοριστικά προς την κατεύθυνση αυτή".

Η πρόταση του Δήμου ήταν επικεντρωμένη στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης και συμπεριλάμβανε όλα τα πολιτιστικά μνημεία και τους φυσικούς πόρους της περιοχής.

"Η διάκριση του Δήμου Δωδώνης ως αναδυόμενου ευρωπαικού τουριστικού προορισμού αριστείας, αποτελεί για μας μία μεγάλη και σημαντική επιτυχία. Θεωρούμε ότι αποτελεί την αρχή ώστε η Δωδώνη να κατακτήσει μία μόνιμη και σταθερή θέση στον ευρωπαικό τουριστικό χάρτη", ανέφερε ο Δήμαρχος Χρήστος Ντακαλέτσης, κάνοντας συνάμα ειδική μνεία στο γεγονός ότι η πρόταση κατατέθηκε από τους συνεργάτες και τις υπηρεσίες του Δήμου, χωρίς να προκύψει κανένα κόστος.

"Στόχος στο εξής είναι να προωθήσουμε την δικτύωση μεταξύ των βραβευμένων προορισμών ώστε να αποτελέσουμε πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης, όπως είναι και η κεντρική φιλοσοφία του συγκεκριμένου προγράμματος", κατέληξε ο Δήμαρχος.

Ο Δήμος Δωδώνης 

Ανακοινώνει

Τη σύναψη σύμβασης μίσθωσης έργου με ένα (1) άτομο για την κάλυψη αναγκών του Δήμου Δωδώνης, που εδρεύει στην Αγία Κυριακή, με αντικείμενο την εκτέλεση του έργου: «Συνδρομή και ωρίμανση των έργων αποκατάστασης και αντιμετώπισης των ζημιών από τις θεομηνίες, και θωράκιση των χωριών του Δήμου για την αντιμετώπιση μελλοντικών ζημιών» συνολικής διάρκειας έως (12) μηνών.

 

Περισσότερα στη συνημμένη ανακοίνωση

Δύο προτάσεις για ένταξη αντίστοιχων έργων στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, υπέβαλλε ο Δήμος Δωδώνης, στο πλαίσιο της προκήρυξης για τη δράση "Βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις".

Η πρώτη πρόταση αφορά στο έργο βελτίωσης αγροτικής οδού από το Δημοτικό Διαμέρισμα Δερβιζιάνων- Γεωργάνων μέχρι το Δημοτικό Διαμέρισμα Αχλαδέας στην Δημοτική Ενότητα Λάκκας Σουλίου.

Ο συνολικός προυπολογισμός της προτεινόμενης πράξης ανέρχεται στις 498 χιλιάδες ευρώ και αφορά στη βελτίωση της βατότητας αγροτικού δρόμου 3,5 χιλιομέτρων. Με το συγκεκριμένο έργο θα εξασφαλιστεί εύκολη και ασφαλής πρόσβαση σε κτηνοτροφικές, γεωργικές και μελισσοκομικές εκμεταλλεύσεις.

Η δεύτερη πρόταση αφορά στη βελτίωση κι ασφαλτόστρωση αγροτικού δρόμου από το Παλαιοχώρι Μπότσαρη μέχρι τα Σεριζιανά.

Τμήμα του δρόμου αυτού, που ενώνει δύο τοπικές κοινότητες του Δήμου Δωδώνης διέρχεται από τα διοικητικά όρια του Δήμου Πρέβεζας και ως εκ τούτου χρειάστηκε η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των δύο δήμων για την υποβολή της πρότασης.

Ο προυπολογισμός ανέρχεται στις 480 χιλιάδες. Το έργο περιλαμβάνει την βελτίωση και την ασφαλτόστρωση δρόμου 2,6 χιλιομέτρων. Ο δρόμος θα διευκολύνει την μετακίνηση του αγροτικού πληθυσμού προς τις μονάδες αλλά και θα διασφαλίσει την πρόσβασή τους προς την Πρέβεζα. 

Κλιμάκιο μελετητών συνοδευόμενο από τον Δήμαρχο Δωδώνης Χρήστο Ντακαλέτση πραγματοποίησε σήμερα αυτοψία σε κομβικά σημεία του λεκανοπεδίου προκειμένου να καταγραφούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από την διέλευση της Ιόνιας Οδού.

Η αυτοψία επικεντρώθηκε στο τμήμα από Κρυφοβό μέχρι Επισκοπικό και στην περιοχή του Τερόβου.

Η επίσκεψη του κλιμακίου έγινε σε συνέχεια της συνάντησης που είχε προ ημερών ο Δήμαρχος Χρήστος Ντακαλέτσης με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών Γιώργο Δέδε.

Στη συνάντηση είχαν συζητηθεί εκτενώς τα προβλήματα από τα πλημμυρικά φαινόμενα, τα οποία επιτείνονται από την διέλευση της Ιόνιας Οδού.

Η ανταπόκριση του Υπουργείου ήταν άμεση και σήμερα το κλιμάκιο κατέγραψε επί τόπου την κατάσταση με απώτερο στόχο την εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης ώστε να δρομολογηθούν τα απαραίτητα έργα.

Ο Δήμαρχος Δωδώνης με δηλώσεις του τόνισε ότι είναι σημαντικό το γεγονός της άμεσης και θετικής αντίδρασης του Υπουργείου στο αίτημα που είχε υποβληθεί από το Δήμο καθώς τα προβλήματα, σε ορισμένα σημεία κρίνονται ιδιαίτερα σοβαρά με κίνδυνο έντονων πλημμυρικών φαινομένων στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

Τόνισε δε την ανάγκη για γρήγορη δρομολόγηση των απαραίτητων έργων από το Υπουργείο προκειμένου να δοθούν οριστικές λύσεις.

Σελίδα 1 από 32

Χρήσιμες Συνδέσεις

Υπουργείο Εσωτερικών Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Διαύγεια MileSTONES logo medium 300x300
Περιφέρεια Ηπείρου ΚΕΠ Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Βρείτε μας...

Αγία Κυριακή Θεριακησίου, 45500 Ιωάννινα
Τηλ: 2654360100 - Fax: 2654360120